Sparta en Goorecht troeven elkaar af

LEEUWARDEN — Als twee honden vechten om een been loopt de derde cr mee heen. Een oud gezegde dat zondagmiddag weer actueel werd in sporthal Nij Ian in Leeuwarden. De beide clubs die vochten om het kampioenschap van de ' eerste klasse A van het district Noord van de korfbalcompetitie waren Sparta en Goorecht. Lachende derde werd ODK uit Gorredijk, die vergenoegd toekeek hoe beide ploegen elkaar tot het einde met de score in evenwicht hielden, waardoor de Gorredijksters kampioen werden en volgend jaar naar de overgangsklasse promoveren.


De 9—9 eindstand die uiteindelijk op het scorebord kwam, was zonder meer een juiste afspiegeling van de verhou¬dingen in het veld. Goorecht gooide veel inzet in de strijd en daar had een wat technischer Sparta eerst geen antwoord op. Bovendien was de start 'van Sparta behalve zenuwachtig ook erg ongelukkig. Lieuwe Hempenius kreeg al snel de kans de 0—1 achterstand middels het benutten van een strafworp ongedaan te maken, maar hij schoot mis. Vervolgens schoten hij en ook Harm Visser verschillende malen op de korf. Goorecht, dat over een sterk en manlijk spelend damesviertal beschikt, liep uit tot 0-3 eer Rients Hempenius kon tegenscoren. De rust ging in met een 3—5 stand, nadat Harm Visser en Rients Hempenius nog hadden gedoelpunt.
In de tweede helft slaagde Sparta dan eindelijk langszij te komen. HarmVisser benutte een strafworp. Luc van der Berg, Goorechts topscoorder zorgde nog even voor 4-6, maar door twee afstandstreffers van Rients Hempenius leefde de publieke tribune weer op. Na een knappe doorbraak maakte Mieke Zwart er 7—6 van, maar Goorecht bleef goed volgen. Dankzij treffers van Doet Vollema, ingevallen voor Cathrien Schuurmans en Harm Visser kwam Sparta in de slotfase op 9—8. In de laatste seconden kostte een fout van scheidsrechter Schmittenberg Sparta de zege en het wellicht het kampioen¬schap. Schmittenzerg zag volledig over het hoofd, dat een Goorechtdame met bal en al achter de zijlijn stond. De bal ging naar de aanval waar Goorecht di¬rect succes had: 9-9.